Pörssisähkö on pitkällä juoksulla aina kiinteää sähkösopimusta parempi valinta. Tämä pätee siinäkin tapauksessa, että ei jaksa tehdä sähkön kulutuksen optimointia.
Toisin sanoen, olit sitten laiska tai aktiivinen kuluttaja, kannattaa ottaa pörssisähkö.
Toki mitään täysin sataprosenttisen absoluuttista parasta sähkösopimusta ei ole, ja kaikki riippuu kulutustottumuksistasi ja markkinatilanteesta. Tästä löydät kattavamman tarkastelun näiden kahden sähkösopimustyypin väliltä.
Mikä on pörssisähkö?
Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa sähköstä maksetaan tuntihinnan mukaan, joka määräytyy Pohjoismaiden sähkömarkkinoilla Nord Poolissa.
Sähkön hinta siis vaihtelee joka tunti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Usein sähkö on kallista päivisin ja iltaisin, ja halpaa öisin.
Sähkön pörssihinta on siis jokaiselle sama, jos netistä katsoo. Toki tämän päälle sähköyhtiöt perivät pienen marginaalimaksun, joka vaihtelee yhtiökohtaisesti.
Lisäksi pörssisähkösopimuksissa on myös kuukausittaisen perusmaksun, joka veloitetaan riippumatta kulutuksen määrästä.
(Ja lisäksi kaikesta maksetaan tietysti verot.)
Pörssisähkösopimukset ovat usein toistaiseksi voimassa olevia, joten ne voi halutessaan lopettaa kahden viikon irtisanomisajalla. Tämä tekee pörssisähköstä joustavan, reilun ja edullisen sopimuksen jokaiseen kotiin.
Edut
Pörssisähkön etuina ovat:
- reiluus. Pörssisähkössä maksat sähköstäsi käytännössä juuri sen verran kuin pitää (pienellä marginaalilisällä)
- joustavuus. Sähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva, joten pääset siitä eroon koska tahansa
- säästöt. Pörssisähkö kannustaa kuluttamaan vuorokauden halpoina tunteina, jotta voi säästää entisestään
Haitat
- hintavaihtelut. Pörssihinnat voivat nousta merkittävästi korkean kulutuksen aikana kylmällä säällä, mikä voi nostaa sähkölaskua paljon. Puhutaan hintapiikeistä
- ennustamattomuus. Pörssisähkö on vaikeasti ennakoitava sopimus, mikä voi hankaloittaa budjetointia ja sähkölaskun ennustamista
- talviriski. Talvikuukausina korkea kysyntä usein nostaa sähkön hintaa laajamittaisen lämmitystarpeen takia
- vaatii seurantaa. Aktiivinen hintojen seuraaminen ja kulutuksen ajoittaminen halvoille tunneille auttaa säästämään, mutta samalla se vie aikaa ja voi tuntua ylimääräiseltä stressitekijältä
- ei paras tasaiselle kulutukselle. Jos kulutus on tasaista, kiinteähintainen sopimus voi olla edullisempi ja ennakoitavampi vaihtoehto ainakin lyhyellä juoksulla
Mikä on kiinteä sähkö?
Kiinteähintainen sähkösopimus on markkinoilla niin ikään yleinen sopimusmuoto, joka on pikkuhiljaa väistymässä pörssisopimusten tieltä.
Kiinteässä sähkössä maksat sähkösta joka tunti saman kilowattituntihinnan koko sopimuskauden ajan (usein 6-24kk). Hinta ei siis pörssisähkön tavoin muutu markkinahinnan mukaan.
Kiinteään sähköön kuuluu sähkön energiahinnan lisäksi kuukausimaksu.
Eri pituisia määräaikaisia kiinteitä sopimuksia voit löytää tästä:
Kiinteä sopimus on ennakoitava ja selkeä sopimustyyppi jossa kulutus maksaa saman verran riippumatta siitä, mihin aikaan vuorokaudesta kulutat sähköä.
Edut
- ennakoitavuus. Hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, mikä helpottaa budjetointia
- ei hintapiikkejä. Markkinahinnan nousut eivät vaikuta kiinteään sähkön hintaan, joten kustannukset ovat vakaat
- helppous. Sopimus on yksinkertainen eikä vaadi jatkuvaa hintojen seuraamista
Haitat
- jäykkyys. Sopimus ei reagoi markkinahinnan laskuihin, jolloin et voi hyödyntää hinnan alennuksia
- rajoitettu joustavuus. Kiinteähintainen sopimus on usein määräaikainen, eikä sen ehtoja voi muuttaa helposti ilman sanktioita
- ylihinnoittelu. Kiinteä hinta voi olla korkeampi, jos markkinahinnat laskevat sopimuskauden aikana. Tämä pätee muutenkin. Sähköyhtiön on oltava varma, että myy sähköä voitollisesti. Tämä riskinotto näkyy kiinteissä hinnoissa. Monesti kiinteä hinta on helposti 50% pörssihintaa korkeampi
Pörssisähkö vai kiinteä sähkö?
Pörssisähkö on paras. Se on yleistyvä sähkäsopimusmuoto, jossa hinta on reiluin. Pörssisähkö tulee pitkällä juoksulla halvimmaksi.
Tässä konkreettinen esimerkki omakotitalon sähkölaskuista vuonna 2024 (tammi-syyskuu) kiinteällä sähköllä vs. pörssisähköllä:
Kuten kuvasta näkee, vain tammikuussa pörssisähkö oli kiinteää sähköä kalliimpi.
Toki tässä oletetaan, että pörssisähköä kulutetaan sen kuukausittaisella keskihinnalla, mikä voi on kehno oletus siinä tapauksessa että kulutus tapahtuu kalleina tunteina.
Toisaalta, kulutusta voi optimoida halvemmille tunneille, jolloin ylemmän kuvan kontrasti kasvaa entisestään. Pörssisähkö voi helposti tulla 2-3 kertaa kiinteää sähköä halvemmaksi pienellä vaivannäöllä.
👨 Itselläni on pörssisähkö, joskin siitä ei ole suurta hyötyä, sillä asun kerrostalokaksiossa.
Mutta jos löydät markkinoilta kohtuuhintaisen kiinteän sähkön markkinatilanteeseen nähden, se voi olla fiksu valinta lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna. Mutta pitkällä tähtäimellä itse valitsisin aina pörssisähkön—vaikka en seuraisi sähkön hintoja tai optimoisi kulutusta ollenkaan.