Kannattaako pörssisähkö oikeasti?

Jos mietit kannattaako pörssisähkö, ei tarvitse kuin katsoa alta löytyvää kuvaa ja todeta, että kannattaa!

Pörssisähkö on pitkällä juoksulla kiinteää sähköä halvempi

Kuvassa on pörssisähkölasku ja samaa kulutusta vastaava kiinteä sähkölasku 1500 kWh/kk kuluttavalle omakotitalolle vuonna 2024.

Nämä arvot saatiin kun otettiin:

  • markkinoilta saatavien kiinteiden sopimusten keskihinta kussakin kuussa
  • pörssisähkön keskihinta kultakin kuulta

Kuten kuvasta näkee, pörssisähkö tulee roimasti kiinteää määräaikaista sähköä halvemmaksi tammikuuta lukuun ottamatta.

Vaikka kyse on vain tästä vuodesta, pörssisähkö tulee yleisestikin pitkällä juoksulla halvimmaksi—aina.

Milloin pörssisähkö kannattaa?

1. Jos säästäminen kiinnostaa

Pörssisähkössä sähköllä on joka tunti vaihtuva hinta. Hintapiikeistä huolimatta se on halvin sähkösopimustyyppi pitkällä juoksulla—vaikka kuluttaisit epäoptimaalisesti.

Sähkön hintaseuraaja

Otetaan esimerkki.

Marraskuun 12. 2024 pörssisähkön hinta oli aamulla noin 5 c/kWh ja illalla lähes 30 c/kWh. Toisin sanoen sähkö maksoi lähes kuusi kertaa enemmän klo 18-19 välisenä aikana kuin klo 5-6 aamulla.

Jos pystyt ajoittamaan kulutuksesi vuorokauden halvoillet tunneille, voit tehdä merkittäviä säästöjä.

Mutta entä jos optimointia ei tee? Tai mitä jos et edes tiedä onko sinulla pörssisähkö vai kiinteä sopimus?

Vastaus saattaa yllättää, mutta näissäkin tapauksissa pörssisähkö on halvin pitkällä juoksulla.

Eli pörssisähkö on aina paras sopimusmuoto!

Pörssisähkön säästöt näkyvät kerrostaloissa vain vähän. Tämä siksi, että monesti kerrostalot lämmitetään kaukolämmöllä, jolloin lämmityskuluja ei tule.

Omakotitalot puolestaan hyötyvät pörssisähköstä isosti. Monesti sähkölasku on 90-95% lämmityksestä johtuvaa. Ajoittamalla varaavan lämmityksen yön halvoille tunneille voi tehdä jopa tuhansien eurojen säästöjä vuodessa.

2. Jos pystyt joustamaan

Pörssisähkö sopii sinulle, jos taloutesi kestää vaihtelevia sähkölaskuja.

Edullisina kuukausina voi säästää isostikin, mutta budjetissa olisi hyvä varautua myös kalliimpiin kuukausiin. (Jotkut sopimukset tarjoavat hintaturva-lisäpalveluita, joilla voit lukita hinnan esim. talveksi.)

Tässä ääriesimerkki.

Elokuussa 2022 pörssisähkön keskihinta oli noin 32 snt/kWh. Tällöin 1500 kWh/kk kuluttavan omakotitalon pörssisähkön lasku olisi ollut noin 500€. Jos tätä vertaa tyypilliseen 5-10 snt/kWh:n kiinteään sähköön, hinta olisi ollut vain 75-150€. Mutta kuten sanoin, kyseessä on ääriesimerkki.

Hintapiikeistä ja yksittäisistä kalliista kuukausista huolimatta pörssisähkö on halvin valinta pitkällä juoksulla!

3. Jos et halua sitoutua

Pörssisähkö on siinäkin mielessä kiva, että se ei sido sinua pitkään määräaikaisuuteen.

Pörssisähköt ovat käytännössä aina toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, joten niistä pääsee vaikka heti eroon. Jos siis löydät jonkun toisen sopimusmuodon josta tykkäät enemmän tai luotettavamman firman, vaihto käy kätevästi.

Milloin pörssisähkö ei kannata?

On joitain tilanteita, joissa pörssisähköä kannattaa harkita kahdesti. Tässä pari esimerkkiä.

1. Jos haluat vakaan kulutuksen

Kiinteä sähkö maksaa saman verran joka tunti.

Kiinteässä sähkössä on se ja sama mihin aikaan vuorokaudesta kulutat sähköä. Säästöjä tulee vain jos et kuluta sähköä ollenkaan.

Kiinteitä sopimuksia saa usein 6-24kk:n ajaksi, mutta toisinaan markkinoilla on myös 36kk:n sopimuksia.

Näiden etuna on se, että tiedät tarkalleen paljon sähkö maksaa tunnissa seuraavan jopa kolmen vuoden ajan. Voit ennustaa aiempien sähkölaskujen perusteella sähkölaskun suuruutta hyvinkin tarkasti.

Mutta on hyvä huomata, että kiinteät sähköt ovat “ylihintasähköjä.”

Tämä siksi, että sähköä myyvä yritys joutuu silti ostamaan sähkön pörssistä, ja kestämään riskin, että pörssihinnat nousevat, jolloin he myyvät sinulle sähköä halvemmalla kuin ostaa. Tämä riski näkyy kiinteissä hinnoissa, jotka ovat sen verran korkeat, että sähköyhtiöt jäävät varmasti voitolle.

2. Jos hintaseuranta stressaa

Pörssisähköstä saa parhaat säästöt irti jos ajoittaa kulutusta halvoille tunneille.

Tämä vaatii aktiivista seurantaa ja kulutusoptimointia.

Sähkön tuntihinnat tietää vain vuorokautta ennen ja niitä on vaikea muistaa. Näin ollen pörssisähkön omistajana tulee vilkaista useamman kerran päivässä mitä sähkö maksaa.

Jos epätietoisuus, hintaseuranta, ja -optimointi aiheuttaa stressiä, kannattaa harkita kiinteää sähköä. Kiinteän sähkön etuna on joka tunti samana pysyttelevä sähkön hinta.

Mutta jälleen kerran, pitää nähdä metsä puilta. Vaikka ottaisit pörssisähkön ja et seuraisi hintoja tai optimoisi kulutusta, säästät silti!

Toisin sanoen, jos pörssisähkön tuoma aktiivisuus stressaa, voit huoleti unohtaa aktiivisuuden, ja silti säästää enemmän kuin kiinteällä sopimuksella.

Nykytietojen (ja kokemusten) valossa suosittelen aina pörssisähköä—jopa niissä tilanteissa kun pörssisähkö ei tunnu oikealta.

Pörssisähkössä sähkö maksaa sinulle lähes tulkoon juuri sen verran mitä se markkinoilla maksaa. Maksat sähköstäsi siis “reiluimman hinnan”. Kiinteässä sähkössä puolestaan reilusti pörssihintoja korkeampi.

Lue myös

Halvimmat pörssisähköt

Pörssisähkön hintakehitys